LAKESIDE X – JERUSALEM – ENIEL

2.6. 2023 od 20:00

Společný koncert skupin Lakeside X a Jerusalém / After Party DJ MIRAGE

Speciální host: ENIEL

LAKESIDE X

Jejich zvuk byl mnohokrát přirovnáván k počinům jako Mesh, De/Vision nebo dokonce Depeche Mode.

Za svou historii kapela vydala čtyři alba a etablovala se na elektronické scéně. Fanoušky kapely najdete po celém světě, od jejich domovské České republiky, Polska, Německa, Velké Británie, Ruska, USA až po země jako Argentina.

Jejich skladby kombinují melancholii a energii, zvuk založený na syntezátorech s kytarami. Spolu s křupavým hlasem frontmana a skladatele Janne Marvannena to vše vytváří jedinečný a originální charakter jejich hudby. Texty nejsou jednoduché a pojednávají o odrazech osamělosti, smutku, vnitřního hledání, lásky, chtíče, světla a temnoty vnitřního vesmíru.

V roce 2020 a začala pracovat na nových písních s producentem Danielem Myerem (Haujobb, Architect, Covenant). První singl, který vychází ze spolupráce s Danielem Myerem, s názvem „Fire In The Sky“ byl vydán v prosinci 2021, doplněný o lyric video natočené ze záběrů z dronu z kanadské divočiny. Druhý singl „Rising“ byl vydán v únoru 2022 s videem natočeným v prázdných ulicích Berlína. Třetí singl „Lifeline“ byl vydán v červnu 2022 a čtvrtý, závěrečný singl „Time Has Come“ s videem z pražského nábřeží, byl vydán v říjnu 2022, krátce před vydáním alba. Samotné album s názvem „Love Disappears“ vyšlo 21. října 2022 a kapela na něm odehrála speciální show – release party na propagaci vydání alba v pražském Lucerna Music Baru společně s hostující zpěvačkou Emese Arvai-Illes a Danielem Myerem a jeho projekty Architect a DSTR.

Současní členové kapely: Janne Marvannen – zpěv, Robert Broj – klávesy, Igor Dvorský – bicí, live setup kytarista: Jakub Zachoval

https://lakesidex.com/

https://www.youtube.com/@lakesidex

JERUSALEM

Skupina Jerusalem vznikla před více než 30 lety. Fungovala s kratšími či delšími pauzami a v roce 2022 se opět dala po další z nich dohromady, aby začala znovu koncertovat. Pohybuje se na pomezí gothic rocku a popu a již od počátku své existence se orientuje na vlastní autorskou tvorbu. Jerusalem měl v začátcích blízko ke skupinám Oceán a Shalom. Jistá sounáležitost pokračovala i nadále a na přelomu tisíciletí kulminovala spoluprací zpěváka Jana Dvořáka s Petrem Mukem (mj. skladby či texty „Láska, ta nebezpečná věc“, „Stoupám ti do hlavy“, „Lásku poznáš jizvou“, „Ty a já (teď a tady)“, „Oh l´Amour“, „Láska tě spoutá“, „Pod černým sluncem“ ad.).

Album „V kruhu“ vydal Jerusalem před 30 lety a spolupracovali na něm v roli producentů společně Petr Muk, Dušan Vozáry a Karel Deniš. Pro aktuální reedici natočil Jerusalem jako bonus píseň „To, co mi teď leží u nohou“, známou pod názvem „Láska, ta nebezpečná věc“ v podání P. Muka. Zpěvák Jerusalemu Jan Dvořák ji napsal pro svou skupinu na začátku 90. let, ale tehdy se zveřejnění nedočkala. Petr Muk ji později nahrál v upravené aranži na svoje album „Osud ve dlaních“ a stal se z ní hit, který bodoval v hitparádách.
„Hudbu a texty pro album V kruhu jsme napsali, když nám všem bylo zhruba 23 let. Album je v podstatě protiválečné. Teď, když jsme zase začali tento materiál zkoušet, jsem si uvědomil, jak málo se změnilo,“ přemítá o albu Jan Dvořák a k bonusové skladbě doplňuje: „Píseň To, co mi leží u nohou / Láska ta nebezpečná věc má opačný příběh – po letech jsem si uvědomil, že lásky se bát nesmíme…“
Album „Tajná zahrada“ vyšlo v roce 2011 a stejně jako debutové album bylo o bolesti hledání lásky dospělých lidí. Zatímco první album přineslo „čistou gotiku“ s temnou atmosférou a ponurými. z dnešního pohledu možná i vizionářskými texty, „Tajná zahrada“ znamenala jemné přiklonění k popu. Obě alba se stala kultovními kusy diskografie nejen vyznavačů novoromantismu a gothic rocku.

https://youtu.be/pAm8Mb2eUO8
https://youtu.be/9liplbsUgJk
https://youtu.be/UM_QwQQqGZo
https://www.youtube.com/@JerusalemGothicBand